Телефон за връзка: 0883 303 155

Забележителности

с. Говедарци

Говедарци е малко селце, сгушено в подножието на Рила. Уютно и подредено, населено с дружелюбни хора, които с удоволствие си говорят с непознатите. Ако попаднете там без конкретен план, питайте ги за маршрут в Рила – не само ще ви насочат, но и ще ви разкажат интересни истории за мястото. Говедарци е село в Югозападна България.  Разположено в Говедарската котловина на 1157 м надморска височина, то има умерено-континентален климат с минимална януарска температура -33,6 °C и максимална юлска +30,3 °C. Старото наименование на Говедарци е било Българане и Мацакурово. През различните исторически периоди е имало живот и поминък из Говедарската котловина и селищата, развивали се на мястото на сегашното Говедарци, са се казвали различно. Пещерите в района са минни изработки, свързани с древния златодобив, и „нови“ минни изработки, използвани за бомбоубежище по времето на Втората световна война от Генералния щаб на армията.

Връх Мальовица (2729 м.)

Чудесно е тук, не само защото въздухът е друг, гледката е възхитителна и спокойствието е навсякъде, но и защото оттук може да се поеме по не една или две рилски пътеки. Над котловината се намира връх Мальовица и селото е един от изходните пунктове за достигането му. От Говедарци тръгват маршрути за хижа Вада (2 часа пеш), хижа Мечит (1 час), хижа Ловна (3 часа), хижа  и спланинска школа Мальовица (по пътя за хижата и през местността Овнарско).

Връх Мальовица (2729 м) е разположен в Северозападна Рила, част е от Националния парк Рила, в зоната за ограничаване на човешкото въздействие. Северната отвесна стена на Мальовица е символ в българския алпинизъм със своите 124 м височина.

Скалното катерене, както и масовите прояви на територията на парка се осъществяват след съгласуване с Дирекция Национален парк Рила.

Езера

Селото е изходен пункт за Седемте рилски езера, Чанаците – 2 бр, Урдини езера – 6 бр, Мальовишки езера – 3 бр., Еленини езера, циркусът на Страшното езеро – 5 езера, Лопушките езера и Сухото езеро. Общо около двадесет и пет високопланински езера, някои от които богати на местна пъстърва. 

През хижа Вада може да се стигне до Седемте рилски есера, от хижа Мечит се стига до заслона Кобилино бранище и от комплекс Мальовица се стига до циркуса  Страшното езеро, където има изграден заслон, като другият маршрут е през местността „Овнарско“.

Цари Мали град

В близост до селото е и Цари Мали град. Цари Мали град е музеен комплекс в село Белчин и филиал на Историческия музей в Самоков. Откритият официално през 2009 година комплекс се състои от: средновековната църква „Света Петка“, музейна част под нея и антична крепост, разположена на хълма над тях.

Периодите на изграждане на крепостта са два – на траките (VІІІ-VІ в пр. Хр.) и на римляните. Римляните са участвали в строежа на три етапа – III век, края на 60-те години на IV век и по време на възстановителния период на Юстиниан Велики и неговия наследник Юстин II.

В местността Надарица има останки от древно селище, датиращо от времето на Римската империя.  В местностите Тапанковица, Мечкарица и Изворо има запазени исторически паметници – църкви, манастир и параклиси.